Før du kontakter et webbyrå: Dette bør være klart
- Tor Stian Ramsøy

Et vellykket nettprosjekt starter ikke med design og farger, men med innsikt, struktur og gode avklaringer. Her er hva du som oppdragsgiver bør ha på plass før du setter i gang – for å spare tid, penger og unngå unødvendig frustrasjon.
1. Kjenn nettstedet du allerede har
Før du begynner å planlegge nytt, bør du vurdere det du har. Et nytt prosjekt handler sjelden om å begynne helt fra scratch – det handler om å bygge videre på det som fungerer, og forbedre det som ikke gjør det.
- Hva fungerer bra i dag – og hva gjør det ikke?
- Reflekterer nettstedet merkevaren og kvaliteten du ønsker å formidle?
- Har du data som viser hvordan brukerne faktisk navigerer på siden?
- Er det sider som får trafikk, men ikke skaper ønsket handling?
Dette handler både om teknisk innsikt, brukeratferd og visuell identitet. Ta en grundig gjennomgang av nettsidens innhold, struktur, statistikk og funksjonalitet. Bruk analyseverktøy som Google Analytics eller Hotjar for å se hvor brukerne stopper opp – eller forsvinner. Da slipper du å basere beslutninger på synsing, og står bedre rustet til å prioritere riktig i neste fase.
2. Tydelig mål gir retning gjennom hele prosjektet
Et nettprosjekt tar tid. Målene du setter i starten bør derfor tåle både diskusjoner og tidsforskyvning. Mange prosjekt mister fokus fordi det oppstår nye behov underveis – men med tydelige mål blir det lettere å holde retningen.
- Hva skal nettstedet bidra til for virksomheten?
- Hvilke målgrupper skal det treffe?
- Hvilke mål er realistiske å oppnå innenfor budsjett og tid?
Knyt målene til konkrete forretningsmål og KPI-er. Vil dere øke antall henvendelser? Gjøre det enklere å bestille time? Selge mer i nettbutikken? Gi bedre innsyn i tjenester og kompetanse? Tydelige mål hjelper både byrået og prosjektgruppen med å ta riktige valg underveis – og holde unødvendige distraksjoner unna.
3. Avklar hvem som skal være med – og når
Et nettprosjekt involverer ofte mange. Uten klare roller og involveringsplan kan det lett oppstå forsinkelser og frustrasjon.
- Definer en kjernegruppe med tydelige roller
- Peke ut én beslutningstaker
- Lag en plan for involvering og tilbakemeldinger
- Unngå dobbeltkommunikasjon og motstridende innspill
Involver de rette personene til rett tid. Det er viktig å ha med fagpersoner med innsikt i innhold og brukere, men også noen som har mandat til å ta avgjørelser. En felles forståelse for mål og rammer i starten reduserer risikoen for at prosjektet bremser opp senere.
4. Start med innholdet – ikke etterpå
Innhold blir ofte utsatt til sluttfasen, men burde ligge i bunnen av hele prosjektet. Tenk gjennom hva du allerede har, hva som må skrives, og hvem som skal gjøre det.
- Hva kan gjenbrukes av dagens innhold – og hva bør omskrives eller fjernes?
- Hvem skal skrive nytt innhold – og har de kapasitet?
- Har dere gode bilder og illustrasjoner, eller trenger det å produseres nytt?
I denne fasen må dere ta et aktivt valg: Skal innholdet utvikles internt, eller trenger dere hjelp utenfra? Begge deler er mulig, men det krever at dere avklarer roller, ansvar og tidsbruk tidlig. Tenk også på hvem som skal godkjenne innholdet, og hvordan tekst og visuelle elementer skal samspille. Ved å starte tidlig får dere bedre flyt, færre forsinkelser og et nettsted som henger bedre sammen – både visuelt og budskapsmessig.
5. Se på konkurrentene – men bygg for egne behov
Hva gjør andre i bransjen – og hva kan du lære av det? Å studere konkurrenter kan gi gode idéer, men husk at målet ikke er å kopiere – men å forstå hva som fungerer og hvorfor.
- Er det løsninger du lar deg inspirere av – eller vil unngå?
- Har konkurrentene funksjoner du bør vurdere?
- Har dere en ønskeliste over funksjoner, sortert etter hva som gir mest effekt?
Lag gjerne en prioritert funksjonsliste – både for det som må være på plass til lansering, og det som kan komme senere. Tenk både på forretningsverdi og teknisk realisme. Dette gir et bedre grunnlag for diskusjon, både internt og med byrået.
6. Har dere krav til universell utforming, sikkerhet eller spesifikke integrasjoner?
Dette er ikke punkter som bør komme opp sent i prosessen. Hvis det er krav til sikkerhet, personvern, tilgjengelighet eller integrasjoner mot andre systemer, må det inn i planen fra start.
- Er det bransjespesifikke krav du må ta hensyn til?
- Har dere interne sikkerhetsprosedyrer som må følges?
- Trenger nettstedet å integreres med andre systemer?
Universell utforming er ikke bare et juridisk krav – det handler om å lage gode løsninger for alle. Mange har også behov for integrasjoner med systemer for timebestilling, produktdatabaser eller CRM. Alt dette påvirker både teknisk løsning og designvalg.
7. Samle alt i én oversikt
En skriftlig oversikt over mål, rammer, krav og ønsker gir prosjektet en god start. Det gjør det enklere å få presise tilbud og å vurdere ulike byråer og leverandører på likt grunnlag.
- Det gjør det enklere å finne riktig samarbeidspartner
- Det sikrer at byrået forstår behovene deres
- Det gir alle parter et felles utgangspunkt
Det trenger ikke være perfekt, men det bør være gjennomtenkt. En god oversikt sparer tid – og reduserer risiko for misforståelser og dyre endringer underveis.
Et nytt nettsted er en stor investering – og et viktig verktøy for å nå virksomhetens mål. Før du kontakter et byrå, er det lurt å rydde i egne behov, forventninger og forutsetninger. Da starter samarbeidet med større tydelighet – og større sjanse for et godt resultat.
Derfor har vi samlet disse sju stegene – som forslag til hvordan du kan forberede deg best mulig. Dette er erfaringer vi har gjort oss gjennom en rekke kundeprosjekter, der godt forarbeid har gitt tydeligere prosesser og bedre resultat.
Bruk litt tid i starten – det lønner seg.